Az IKARUS E134 jellegében elővárosi jármű, de
kialakításának köszönhetően kiválóan megfelel
városi forgalomban való részvételre is. A nagy
utasbefogadó képessége, a sok ülőhely, a busz
mindkét oldalán elhelyezett csomagtartó rendszer
mind az utazóközönség komfortérzetét hivatott
növelni.

Az optimalizált hajtáslánc, a legkorszerűbb
technológiát alkalmazó vezérlőrendszer amellett,
hogy a jármű gazdaságos üzemeltetését biztosítja
menetbiztonsági és utaskényelmi szempontból is
kiváltóan megfelel a kor igényeinek.
 

 

   

    


   

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 


   

   

   

 

   

 

   

 

   

   

   

   

   

 

   

 

2010. április 14. Récsei Center

 

 Új fejlesztésű IKARUS autóbuszok bemutatója
Együttműködési megállapodást kötött a IKARUS és a RÁBA

   

A hazai járműipar két jelentős hagyományokkal rendelkező szereplője, az Ikarus és a Rába - az ARC Kft-vel együttműködve - létrehozta az új IKARUS városi és elővárosi buszcsaládot. Az új buszok városi és elővárosi forgalomra készülnek szóló és csuklós verzióban. Az összefogástól a felek a hazai hozzáadott érték maximalizálását, a meglévő buszgyártói kapacitás és szaktudás magasabb szintű kihasználását várják a hazai, illetve határon túli buszpiacokon. Az új Ikarus-ok a tervek szerint rövidesen megkezdik a próbaüzemelésüket a BKV és a Volán vonalain.

Az új buszoknál kiemelt szempont a magyar hozzáadott érték maximalizálása. Ennek megfelelően a tervezésnél a magyarországi gyártású részegységek prioritást kaptak, és a jövőben a jelenleginél is több részegységet a hazai partnerektől kívánnak beszerezni. Ennek a stratégiának a jegyében csatlakozott a győri Rába a programhoz, mely cég a tradicionális futóművek mellett vázszerkezeti darabokat és üléseket szállít az új buszokhoz. További magyar stratégiai partnerek megnyerésére és bevonására nyitott a társulás. Meggyőződésük, hogy a hazai busz és járműgyártóknak, részegység és alkatrészgyártóknak meg kell találniuk az együttműködést, hogy a magyar piaci lehetőségeket kiaknázhassák.

   

"A három cégnél meglévő évtizedes mérnöki és gyártási tapasztalat biztosítani tudja, hogy a járművek gyártása jórészt hazai erőforrások bevonásával, új munkahelyek megteremtése nyomán valósulhasson meg - hangsúlyozta Princz Ferenc, az Ikarusbus Kft. ügyvezető igazgatója. -

Amellett, hogy a buszok elsősorban a hazai igények kielégítését célozzák meg, nem titkolt célunk, hogy az újonnan kifejlesztett járművekkel több tradicionális IKARUS- piacon is megjelenünk majd. A márkanév még ma is az egyik legismertebb hungarikum, a világban jelenleg is közel 100 ezer öreg IKARUS (old-ikarus) járja az utakat."

   

"A Rába az elmúlt években a stratégiai piacain bizonyította, hogy XXI. századi, versenyképes megoldásokat tud nyújtani csoporton belüli és globális partnereivel közösen felépített együttműködéseken keresztül San Franciscótól Moszkván át Tokióig, csak hogy néhány példát említsünk - emelte ki Torma János, a Rába Jármű Kft. ügyvezető igazgatója. - A nemzetközi tapasztalatok után a magyar piacon is hasznosítani szeretnénk ezen megszerzett kompetenciáinkat. Mindebben aktív beszállítói pozícióinkra, az EU-ban, illetve azon kívül is meglévő kapcsolatrendszerünkre ugyanúgy támaszkodhatunk, mint technológiai hátterünkre és integrátori képességeinkre."

Az új IKARUS autóbuszok a legkorszerűbb műszaki paraméterekkel rendelkeznek. A rozsdamentes acélból készülő vázszerkezet a korróziómentes hosszú élettartamot, a korszerű EURO 5-ös motor az alacsony légszennyezést, az alacsonypadlós kocsiszekrény, a tágas belső tér és az ülésrendszer az utasok kényelmét biztosítja.

   

A modernizált vezetőtérnek köszönhetően a jármű műszerfala belső diagnosztikára alkalmas, a legkülönbözőbb speciális adatok jeleníthetőek meg rajta (pl. motorról, váltóról stb.) Olyan műszaki újdonságok is bekerültek a járművekbe, mint az ingyenes WIFI internet az utasoknak, a belső biztonsági kamera, a GPS navigációval szinkronizált utas tájékoztatás kiépíthetősége, tolatókamera, kommunikációs akadálymentesítés (speciális hangbemondó rendszer), valamint a mozgássérültek beszállását megkönnyítő "térdeplő" funkció.
 

   

Találkozás az "Öregekkel" a 100 ezerből!

Linkek:

http://www.vezess.hu/magazin/ujra_van_ikarus_busz/23803/

http://totalcar.hu/magazin/hirek/2010/04/14/itt_az_uj_ikarus_rozsdamentes_acelbol/

http://www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/a_bkv_vonalain_jarhatnak_az_uj_ikarus_buszok_kepekkel_35878

http://bkvfigyelo.hu/2010/04/14/bemutattak-budapesten-az-uj-ikarus-buszokat/

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=131562