A felújításról a felvételeket Tildy Tibor készítette.

Design: Hamster
[Keret nélkül]

 

Egy fotó "otthonról"

Indulás a műhelybe

 

 

   

~ ~ ~

 

~ ~ ~

  ' ~ '

A motor kiszerelése
 
 
 


Tető nélkül.

 
 


 

 

 

 

 

 
 

 

Egy újabb fázis

 

 

  Aprólékos munkával megépült a homlokfal
 

 

 
 
 
   

A 6 hengeres D-614

 
 

 

~ ~ ~

  ' ~ '

 

Finisben!

 

 

 
 

 

 
 
 
   

"Finomságok"

 
 

 

 

~ ~ ~

  ' ~ '

 

 
 
 
   

Kész

 
 

. "Két évvel ezelőtt karácsonyra kaptam egy könyvet a régi Budapestről, ez a busz mosolygott rám a hátlapjáról, én pedig rögtön beleszerettem. Tudtam persze, hogy az eredetieket elnyelte a föld, de arra gondoltam, miért ne csinálhatnánk egy olyat, ami lényegében megegyezik a régi városnézővel? - mondta Eőry Botond, aki nemcsak a busz, de egy buszkölcsönzéssel foglalkozó cég társtulajdonosa is. - Sajnos Magyarországon nem volt olyan Ikarus, ami alap lehetett volna, végül Cottbusban találtunk rá arra a 630-asra, amivel el lehetett kezdeni a munkát. Megszereztük a teljes Ikarus- és FAÜ-dokumentációt, szerencsénkre rengetegen voltak, akik felajánlották szaktudásukat, és lelkesen a segítségünkre siettek. A buszon teljes restaurálást végeztünk el, legyártattuk a hiányzó alkatrészeket, de még a jármű motorja, sebességváltója is eredeti, nem modernizáltunk rajta semmit."

A városnéző tavaszra készült el, Eőryék egy utazási irodával szerződtek, amelyik egész nyáron üzemelteti napközben, ezután pedig bárki kibérelheti, de azt még nem tudni, mennyiért. A buszt eredetileg május elsején szerették volna bemutatni a közönségnek, ám mivel csak az eredeti keletnémet papírjai voltak, a közlekedésfelügyelet nem engedélyezte, hogy forgalomba állítsák. Jelenleg az aktualizált német papírokra várnak, s ha ezek megérkeznek, Eőry Botond szerint nem lesz akadálya, hogy több mint harminc év után ismét Budapest utcáit járja a valaha annyit csodált jármű hasonmása.

- legát -

"...Cottbusban találtunk rá..." A teljesség kedvéért szeretném megemlíteni, hogy ezt az Ikarus 630-ast Bordez Christian "találta" és hirdette, azon felül sokat segített az autóbusz Budapestre hozatalában! (a szerkesztő)