Ikarus 31 típusú autóbusz vásárlása

 

A vállalatnál működő Közlekedéstudományi Egyesület Városi Szakcsoportjának, valamint a Közlekedéstörténeti Szakkörének a tagjai támogatták a veterán jármű felújításának ötletét. Több évi eredménytelen kutatás után a járműfelújítás ötlete megvalósíthatatlannak tűnt. A hirdetések, a veterán klubok megkeresései nem hoztak eredményt. Időközben a szakkör tagjai valamennyi az országban megtalált Ikarus roncsot feltérképeztek, lefényképeztek, minden lehetséges adatot összegyűjtöttek.

2004. májusában Bajáról jelezte egy tulajdonos, hogy Sükösdön birtokában van egy Ikarus 31 típusú városi kivitelű autóbusz roncs, mely feltehetően az MKV-é vagy a 3. sz. Volán vállalaté lehetett. Erre a következtetésre úgy jutott, hogy a járműben talált egy eredeti „ORMOSBÁNYA” feliratú viszonylatjelző táblát.

A roncsot az MVK Rt. szakemberei megtekintették, és a hiányzó alkatrészek ellenére felújításra alkalmasnak ítélték. 

Miskolcon 16 db ilyen típusú autóbusz közlekedett 1957 – 1966 között, nem volt meghatározó típus, de mindenképpen emlékeztet a cég történetének egy időszakára.

Az MVK Rt. Igazgatósága a vásárlásra, felújításra készített javaslatot támogatta és gyors döntéssel lehetővé tette, hogy a járművet 2004. június 17-én Miskolcra szállítsák. A jármű roncs semmilyen dokumentációval nem rendelkezett.

Az alvázszám alapján két különböző nyilvántartás alapján megállapításra került, hogy a jármű első tulajdonosa a 16-os (Zala) Volán vállalat volt, GC 19-09 forgalmi rendszámmal 1980-ban selejtezték. A kutatás eredményét a Zala Volán sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudta, a társaságnál a számítógépes nyilvántartás bevezetését követően a régi dokumentumokat nem őrizték meg.

 

       

 

 

       

 

 

 

   

 

   

 

 
 
 
   
 
 
 

 

       

MiskolcSteelersVideo